Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • När Maria Midstam inte har händerna fulla med nykläckta bebisar bloggar hon om livet som barnmorska på MåBra. Följ hennes spännande vardag på förlossningen och ta del av hennes expertkunskaper om graviditet och födsel.

  Annons

  PMS-häxan from hell

  17 februari 2017

  Jag skurade diskbänken frenetiskt, andades hetsigt och stötvis. Så sjukt förbannad. Varför, varför VaRFöRrr ville han göra mitt liv till ett helvete. Förbannade karl-he….e!! Ska det vara så förbannat svårt att torka bänken ren från vattenpölar? En avtorkad diskbänk? Är det liksom inte rätt normalt?!??!!

  Annons

  Så kunde mina tankar gå. Från ett ämne till ett annat. Skorna i hallen. Icke bytta lakan. En buss som inte kom. En läkare som inte höll med mig. Jag spände käkarna, hade en väldig huvudvärk, var stundtals förtvivlad och ledsen.  Men mest av allt rasande.

  Det höll i sig typ 10 dagar varje månad. Så länge!! Jag kunde känna vilken timme det började, som att få feber. Det avtog abrupt, som om kroppen var färdig plötsligt, och det var alltid en sån lättnad.

  Jag är inget facit, men har förstått att min reaktion är rätt vanlig. Och som PMS är.

  Jag höll på att gå sönder. Av irritation mot mig själv. Det var så jobbigt att låta mig luras av att de här argt galna känslorna var habitualtillstånd. Att jag var en sån häxa.

  Min husläkare sa ” Det är testosteronet, du är lite mer som en man dessa dagar, arg”. Och den meningen hjälpte. En förklaring. Så befriande!

  Många tjejer och kvinnor lider av detta, upplever störande pms och mår dåligt 3-14 dagar i månaden. Långt ifrån alla får hjälp.

  Ska man orka och stå ut?

  Svaret är att var och en sätter sin gräns. Det finns ingen vinning i att vara heroisk. Ta hjälp, stöd till kvinnan och även till de som får sin skopa av sleven. Det hjälper. Kärlek och tillåtenhet Lindrar. Det finns kostförändringar att göra, läkemedel att ta. Terapeuter att tala med. Allt är ok!

  Men glöm inte att du är ok, just the way you are. Och att det är ett tillstånd som inte är ditt naturliga normala. Och det går över.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar http://barnmorskan.mabra.com/dessa-hander/