Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • När Maria Midstam inte har händerna fulla med nykläckta bebisar bloggar hon om livet som barnmorska på MåBra. Följ hennes spännande vardag på förlossningen och ta del av hennes expertkunskaper om graviditet och födsel. För frågor om samarbeten, maila: [email protected]

  Annons

  Deppig under graviditeten

  20 april 2017

  Skamfyllt, pinsamt, svårt att berätta.

  Vissa studier presenterar att var femte gravid har depressiva symtom och tankar. Diagnostiskt ligger vi i vårt rike på 8 %. Ta en promenad och räkna de gravida du möter, var femte har depressiva tankar och känslor. Var åttonde en uttalad depression. Riktigt vanligt förekommande. Bara den tanken skrämmer och tryggar. Du är inte ensam säger den till mig. Men den säger oxå att kvinnor i Sverige mår psykiskt dåligt. Vårt holistiska synsätt har rubbats, vi har länge tagit hand om vår fysiska hälsa och åtgärdat symtom men har vi kopplat dem till vårt själsliga mående?

  Annons

  Depression kan låta smetigt, mörkt och ensamt. Men det handlar om känslor av ensamhet, hopplöshet, ledsenhet, oro eller håglöshet. Lite grann då och då, det bär alla. Men dagligen och hindrande eller försvårande behöver det inte vara.

  Vi barnmorskor är en länk till hjälp. Vårdcentralen kan slussa rätt. Be en väninna om hjälp. Självklart kan din partner vara både hjälp, bollplank och den som råder dig till rätt vårdnivå. Ljus. Släpp in ljuset som nu flödar. Fåglarna pratar på morgnarna. Ofta sover man sämre vid depression, öppna upp fönstret och släpp in ljud och läten. Vi vill putta bort ensamhetskänslan, den är tärande men långt ifrån alla gå ger verklig. Försök att se alla som vinkar och kvittrar där ute. Det blir bättre. Det blir bättre.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar