Annonssamarbete med Cellaviva

Familjens framtida sparande


Vi barnmorskor gör lite olika, men gemensamt är att vi väntar några minuter med att navla av. Minst några minuter. Variationen är sedan oändlig på hur länge man väntar. Under de första minuterna sker en överföring av blodceller från moderkakan till barnet vilket man bevisat är positivt. De allra flesta väljer att låta moderkakan slängas efter födseln, inklusive navelsträng. Den används inte till något mer, har gjort sitt kraftfulla arbete.

 

Så vad kan man använda navelsträngen till? Forskare och studenter använder skänkta moderkakor och navelsträngar för att forska och lära sig mer om cellerna och nya användningsområden. Forskningen som pågår kring navelsträngar, och hur cellerna kan användas på ett nytt sätt är riktigt intressant. Jag kommer följa den och se hur den kan gynna oss människor. Jag ser moderkakan som en närings- och syregivande funktion och navelsträngen som transportören av livsgivandet. En fantastisk funktion, och ännu bättre om den skulle kunna hjälpa människosläktet att bota eller lindra sjukdomar t ex diabetes. Först är moderkakan en hovleverantör av livgivande komponenter och efter födseln när den gjort sitt så skulle den i så fall bidra till att hjälpa människor på andra sätt.Och vet ni, det finns mer att utvinna!

Ett företag som arbetar med stamceller från navelsträngsblod och navelsträng i Sverige är Cellaviva. De är det enda företaget som kan samla in navelsträngsblod och navelsträng och spara stamceller. I en bank, ett fryst bankvalv. Familjen kan spara stamceller, ett alldeles unikt sparande som räcker i många många år. Cellaviva står för hela processen, från insamling av blodet och navelsträng till hantering och sparande. Sparandet betyder förvaring nedfryst. På det sättet hålls de i samma goda skick, och kan därmed vara lika effektiva och värdefulla om de behöver användas i en behandling.

Jag kom i kontakt med stamcellsåtergivning när jag arbetade på en avdelning där vi behandlade patienter med t ex leukemi. Vi kunde ge tillbaka friska stamceller för att bota leukemin. Tänk om dessa milliliter blod som tas från navelsträngen, efter att sen avnavling gjorts, skulle kunna bidra till att någon i familjen fick en bra behandling om de drabbades av en sådan allvarlig sjukdom som t ex leukemi. Eller om man använder stamcellerna från själva strängen, som har helt andra egenskaper.

Föräldrarna som köper detta sparande förses med en box, som allt material finns i, både genomtänkt och enkelt. Föräldrarna meddelar sedan Cellaviva när förlossningen startar samt när de börjar närma sig målet, födseln. Uppsamlingen sker smidigt och snabbt. Det är ingenting som gör ont eller är obehagligt, utan det är som när navelsträngen klipps.

Utifrån mitt perspektiv är detta inget hinder. Handläggningen av förlossningen ändras inte, utan detta är något som sker efteråt. Och i och med att paret själva har valt att de vill göra  insamlingen och sparandet av stamcellerna så är de förberedda och medvetna om att det ska ske. Så det är ingen överraskning. Kanske ett moment de längtar efter, ett mål. Barnet framfött, födseln har skett. Kraft!

 

Livgivandet, det är en magisk process. Jag hänförs av hjärtljuden vi avlyssnar under graviditeten, av magin när det föds ett barn. Jag tänker nu även på hur de där cellerna skulle kunna vara fortsatt livgivande genom att de kan ge livet åter till en behövande. Även det en tillfredsställande tanke!

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera


 


Laddar