Annons
Annons

Fosterdiagnostik-vad vill vi veta


Som gravid översvämmas man ofta av funderingar, tankar, drömmar, farhågor. Allt från att föda fram ett barn, till namn till om det är friskt.

Friskt. Det innefattar så mycket. Och vad lägger vi i ordet friskt?

Annons

Om ett barn föds med en felställd fot, är det friskt? En kromosomavvikelse på par nr 21, är det friskt? Ryggmärgsbråck, operabelt-är det friskt?

Jag har inga generella svar, det är upp till var och en att tänka och besluta sig för var ens egen frisk-gräns går. Men det som är mitt råd, det är att fundera innan något typ av test görs. Vad vill vi med detta svar? Kommer det guida oss, eller kommer det att oroa oss? Fundera var och en för sig, men även ihop. Kan ni hitta en gemensam grund har ni mycket att vinna, för kan vara svåra beslut att ta. Att dessutom vara oense gör beslutet svårare. Det är NI som väntar barnet så besluten ska komma från er. Självklart finns experter att ta till för information och kunskap och erfarenheter. Men beslutet är ert. Det handlar inte om hur de flesta andra gör, eller vad de tycker ni ska göra.

Olika metoder finns idag, för att ta reda på hur barnets organ ser ut, att de (organen)finns och ser ut att fungera normalt. Även metoder för att få veta om det är ett friskt barn, kromosommässigt. Ert arbete är att, efter att ha träffat barnmorska fundera på risker med test/diagnostik och vad ni behöver och vill veta.

När jag väntades, växte min mammas livmoder väldans mycket. Detta är slutet på 70-talet, inte så himla länge sedan. Då gjorde man inte ultraljud under graviditeten. Men på slutet mär min rätt korta mamma var stor som ett hus gjorde man ett UL för att se om det kanske var två bebisar. Det var ju bara jag.. Så för 40 år sedan var inte ultraljud något som ingick, utan vi vilade i tron att graviditeten var frisk och normal- tills motsatsen bevisades.

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar