Annons
Annons

Gravid men inga symtom-ska jag vara orolig?


Här kommer frågetajmens första fråga. Det handlar om graviditet och symtom. En vanlig oro som väldigt många gravida delar är symtom som inte känns, symtom som känns väldigt kraftigt eller upplevelser som de undrar om de är symtom.

Annons

Såhär skriver Erika,

Hej!
Jag är äntligen gravid och väntar mitt första barn vid 40 års ålder. Jag har kommit in i graviditetsvecka 8 och känner inga klassiska graviditetsbesvär alls. Är detta vanligt eller bör jag vara orolig?

Erika, jag tycker inte att du behöver oroa dig. Symtom på graviditet upplevs olika av oss alla. Långt ifrån alla känner illamående, trötthet eller känsla av sjukdom. Andra tycker det känns som om de har influensa eller kräks i fyra månader. Alltså väldigt olika. Visst finns det risker, t ex att det inte är en viabel graviditet, dvs en graviditet utan levande foster eller en graviditet som avstannat men det går inte att bedöma efter upplevda symtom. Kan en förklaring vara att du inte är i vecka åtta utan i vecka sex eller sju och därmed inte känner symtom ännu? Kanske skonas du från symtom?  Om du känner dig orolig kan du ringa till barnmorskemottagningen och höra om de har möjlighet att göra ett tidigt vaginalt ultraljud. Det ser olika ut i olika delar av Sverige, vissa landsting erbjuder det och andra inte.

Jag hoppas att du kommer till rätta med dina tankar, kanske fått någon guidning i mitt svar. Lycka till!

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons


Laddar