Annons
Annons

Gravid och blöder


 

Som älskar-älskar inte. Fast med Kommer jag fortsätta vara gravid-eller inte

 

Dagligen hör jag ”mina” gravida berätta att de blött, haft ett eller ett par tillfällen då det kommit blod vid toabesök. Vissa berättar om brunfärgat, andra om rött färskt. De allra flesta är oroliga för att det är ett missfall, nån enstaka känner sig lugn, det som sker det sker. Önskan om ultraljud förekommer, bland många. Verkligen fullt förståeligt, vi har idag full kontroll över det mesta så att få tecken på att graviditeten kanske avbryts är svåra att hantera. Vi vill veta. Helst att det är som det ska, men annars i alla fall få ett svar.

Annons

Statistikensäger att ca 15-20% av alla graviditeter slutar med missfall. De flesta är tidiga. Och det är aldrig träning eller sex eller nedstämdhet som orsakar ett MF. Kom ihåg det!! Det handlar om ålder, kromosomavvikelser, ofostrigt ägg-t ex.

Så hur hanterar vi detta? Självklart ringer ni er barnmorska om ni vill ha råd, stöd eller hjälp. Vänd er till gyn om det är akut:stor blödning, kraftig buksmärta t ex. Prata!! Våga vara i den känsla ni är, även om den inte kan hjälpas eller lindras. Det är ett ovisst och jobbigt tillstånd men det är som det är. Det är en tid av ovissshet och kanske oro. Början på föräldraskapet..

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar