Annons
Annons

Gravid utomlands-vad ska jag tänka på??


Mödrahälsovård är frivillig i Sverige, och kostnadsfri. Fantastiskt måste jag säga! Det är tillgängligt, tillåtet att gå från jobbet och du får träffa en barnmorska varje besök som följer dig, din graviditet och krattar för den bästa starten.

Annons

Det har kommit ett mail om vad man gör, och vad hon ska tänka på när hon nu är gravid mitt under en resa.

Jag är gravid! Wow! Jätteglad,.. men är mitt i en jorden-runt resa så…ehm

Jag vet INGET om att vara gravid.
Jag planerar komma till Sverige för första ultraljudet. Det är ca v 18? Kan man få göra det tidigare så att man hinner göra abort om det är något fel?

Vilka tester/möten har man normalt som blivande mamma i Sverige v.1-16? Jag tänkte att jag köper järn- och folattillskott på apoteket. Dricker mjölk. Kollar kostråd på livsmedelsverket. Tränar lagom osv. Är det något mer jag bör tänka på fram till v. 16 då jag kan komma till Sverige?
(Är nu i veckan 5-6, senaste mensen första dag var 22april).

TACK!

Gratulerar, vad spännande med en graviditet.

Det som händer under den första trimestern i Sverige är att du kommer på ett inskrivningsbesök hos barnmorska på mödrahälsovården. Du väljer själv vart du vill gå. Denna person bygger upp en journal, kontrollerrar ditt bltr, Hb-värde och mäter blodsocker, äggvita i urinen. Vi är intresserade av din livsstil, hälsa, tidigare graviditeter, ev sjukdomar, cellprov eller operationer. Om detta är normalt görs inga läkarbesök under tidig graviditet. Man informerar mycket om graviditet, kost, motion etc. Jag förutsätter att detta är din första graviditet. Det man skulle gjort är att ta vissa blodprover inkl järndepå. Så när du är tillbaka i Sverige bör du göra ett inskrivningsbesök på en gång. Du kan boka det innan du kommer hem, välj en mottagning och ring dit. Ultraljud görs i v 18/19, Rutinultraljud. De som gör en ytterligare fosterdiagnostik t ex KUB gör detta i vecka 12. Kan du söka läkare i det land du är om du vill göra detta? Det är ett kompinerat blodprov och ultraljud som ger en sannolikhetssiffra, inte ett exakt svar. Men av just den anledning som du nämner, om man vill avbryta graviditeten behöver den informationen hämtas in relativt tidigt. T om 21 fulla veckor kan socialstyrelsen bevilja abort i Sverige, om skäl bedömas finnas. Läs på 1177 och se filmen om fosterdiagnostik.

Tänk på att äta järnrikt, för dina depåer kommer användas under graviditeten. Du kan som du skriver lägga till folsyra, eller en kombinerad vitamintablett som innehåller folsyra. Livsmedelsverket är väl uppdaterade. Töm inte kattlåda. Avstå alkohol, paracetamol går bra som ev smärtlindring vid t ex huvudvärk. Träna gärna, det är gynnsamt. Du kan säkert hitta bra tips i bloggen.

Jag önskar dig lycka till, och att du mår väl!

Hälsning Maria

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar