Annons
Annons

Hur känns förlossningsvärkar


Funderingarna finns inom nästan varje gravid kvinna. Kommer jag att ha värkar utan att jag förstår det. Tänk om jag föder hemma och inte har förstått att det är dags.

Ja, iså fall är det som det är (säger jag krasst).

Annons

Väldigt ovanligt att en förstföderska liksom ”missar” sin egen födsel. Men, bara för att jag säger så  rasar väl den statistiken i skyn.

Värkarna kan komma från tomma intet, de kan komma efter att vattnet gått, före vattenavgång, börja med en latensfas eller komma smygande. Och detta vet vi inte i förväg, hur det kommer starta och kännas för just dig. Men oavsett din smärtnivå så gör förlossningsvärkar ont. Kanske inte den värsta smärtan du känt av i livet, eller just den värsta smärtan du nånsin upplevt. Men det kommer en smärta när värken träder i kraft. Det blir en retledning, som börjar på ovansidan av livmodern, sprider sig nedåt. Livmodern drar ihop sig, blir hård. Och under denna stund kramar det, stramar, drar nedåt ljumskar och kanske ländrygg. Det kan kännas som mensvärk eller som om något trycker och drar åt din mage. Det kan kännas som att det skär i ryggen. Några har känslan av att ryggen kommer gå av. Men det gör den inte. Och även om känslan till en början är diffus så blir den starkare och starkare. De kommer regelbundet, håller i sig runt en minut. Pauser på några eller ett par minuter, kanske bara en minut mellan att den föregående slutar tills nästa börjar. De kan avlösa varandra för att sedan pausa. Känn att magen blir mjuk. I alla fall ordentligt mjukare. Livmodern är en muskel som blir riktigt hård när den dras ihop, och självklart skapar det smärta. Alla nerver som är involverade i processen. De leder just känseln och smärtan till området kring ljumskar, mage, ländrygg. Du kan redan under graviditeten känna förvärkarna, och på det sättet lära dig hur en sammandragen livmoder känns. Öva!

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar