Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • När Maria Midstam inte har händerna fulla med nykläckta bebisar bloggar hon om livet som barnmorska på MåBra. Följ hennes spännande vardag på förlossningen och ta del av hennes expertkunskaper om graviditet och födsel. För frågor om samarbeten, maila: [email protected]

  Annons

  Hur kunde barnmorskan missa min bristning

  8 juni 2017

  De flesta som nyss fött vill vara ifred. Känna och peta på sin nyfödda som ligger hud mot hud. Sinnens öppnas och närvaron är så starkt. Koncentrationen är riktad till den enighet som är familjen. De får självklart den tiden. Men tiden kommer när jag lägger en hand mot hennes arm, tittar till dem alla och säger att vi skulle nu kunna titta på om det blivit någon skada i underlivet. Förklarar att jag vill undersöka, berättar hur och med vad.

  Annons

  Ja ja, visst svarar hon. Men sen med benen i benstöd och efter att hon lyft upp rumpan för att få en nytt underlägg på plats, då kommer hon mentalt dit. Gör det ont, frågar hon. Har jag gått sönder mycket? Kan jag få bedövning?

  Självklart får du bedövning. Olika metoder :inför undersökning, beroende på om det är en bristning och sedan hur den ska lagas.

  Det är trångt, ömmande och kan vara blodigt att se hur bristningen går. Utseendet förändras efter födsel, slidan svullnar och framförallt är det obehagligt för kvinnan med undersökning, i det område hon just haft ont i.  Men för att säkerställa behövs ibland tid.

  Men tyvärr tror jag bristen på tid gör att det kan missas. En viss stress, att vara snabb, kan upplevas. Likaså en känsla av att man inte vill att det ska vara jobbigt för kvinnan.

  Det är ingen ursäkt, för detta ska vi kämpa för i andra forum. Gentemot de som planerar och styr vår verksamhet, vårt landsting. Kampen ska aldrig pågå i föderummet. Så ni som känner er ”missade”, det var verkligen aldrig meningen. Vi kan vårt arbete. Vi ska förmedla den trygghet. Du som föder är trygg. Är barnmorskan osäker rådgör hon med kollega eller läkare. Du och ditt underliv är i denna stund i fokus. Som sagt, ingen ursäkt finns riktigt men förklaring till varför det ibland blir fel.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar