Annons
Annons

Jag drack alkohol tidigt i graviditeten-vad ska jag göra!?


Jag är själv en av dem som drack vin innan jag testat positivt på stickan. Va på fest och hade trevligt, drack vin till maten och säkerligen ett par drinkar efteråt. När sedan jag förvånat insåg att jag var gravid kom känslan av skuld krypande. Men jag tänkte att et kan inte vara första gången detta händer. Visst, vi ville ha barn men det var absolut ingen period av flera försök och fullt fokus på barnaalstrande. Så jag hade nog inte riktigt reflekterat över att det kunde gå fort och att jag därför skulle avstå alkohol.

Annons

Malin lugnade mig. Vänner som gör en gott är bland det bästa man har!

Det har kommit en fråga om alkohol och tidig graviditet.

Hej!

Jag var på en fest för ett tag sedan 1 vecka efter jag blivit gravid (v.3). Jag var ovetandes om graviditeten och drack en hel del samt provade ecstasy. Sen jag fick reda på att jag är gravid har jag inte kunnat glädjas utan känner bara en stor ångest över att jag orsakat mitt ofödda barn någonting. Att mitt dåliga omdöme en kväll ska påverka mitt barns fortsätta liv. Hur mycket tror du barnet påverkas av detta? Bör jag överväga abort?

Hej!

Första tiden av graviditeten är oddsen väldigt låga att fostret ska skadas av moderns intag. Det har ännu inte blivit en delad blodbana och moderkakan har inte hunnit bli transportör av syre och näringsämnen. Så om det är så tidigt som du beskriver i mailet tycker jag att du ska vara lugn. Ett sätt att få en bättre överblick är att gå till din barnmorska på mödrahälsovården och fylla i en utökad kartläggning, där kan man räkna ut mer specifikt mängd alkohol. Sedan är det såklart ovisst i början av graviditeten hur dateringen är. Är du säker på SM? Om du bär en fortsatt oro tycker jag att du ska ringa den mödrahälsovård du önskar gå till, berätta om detta och be att få en snabb telefontid. Då kan ni göra en plan t ex tidig dateringsultraljud och räkna ut exakt alkoholmängd du fått i dig. Jag kan inte råda dig till abort pga detta. Det är så tidig graviditet så chanserna är goda att ingenting alls passerat över till fostret. Om du nu är motiverad att inte dricka alkohol eller konsumera droger hoppas jag att du vågar fortsätta denna graviditet, lägga oron åt sidan, inte längre skuldbelägga dig själv. Kanske till och med våga glädjas.

Önskar dig lycka till!

Vänligen Maria

Vill du också ställa en fråga till mig?

https://www.mabra.com/stall-din-fraga-till-bloggande-barnmorskan/

 

Dela
Tweeta
Maila
2 kommentarer

Annons

 


Laddar