Annons
Annons

Kan en graviditet pausa?


Kan en graviditet ”pausa” efter celldelningen/befruktningen för att sedan fortlöpa som vanligt?

Min syster födde barn den 15 april nu i år och är väldigt orolig att hon tagit fel på datumet som befruktningen skedde då hon varit med om ett sexuellt övergrepp förra året. Enligt RUL skulle Bf vara den 18 april i år. Hon är förstföderska. Övergreppet hon var med om skedde den 4 juli förra året då en man hade samlag med henne. Hon gjorde ett graviditetstest med veckoindikator den 8 augusti som visade att hon varit gravid i 1-2 veckor. Finns det någon som helst risk att samlaget den 4 juli var det som befruktade henne? Hon har haft samlag med barnets far efter dess men oroar sig ändå för att samlaget den 4 juli gjorde henne gravid eftersom hon hört att graviditeten kan stanna upp efter befruktningen och för att fortsätta flera dagar/veckor senare. Hon vågar inte prata med barnets pappa om detta och faderskapstest är alltså uteslutet. Hon minns inte heller när hennes sista mens var. Hon säger att barnet har samma hårfärg som mannen vid övergreppet.

Annons

Tacksam för svar, hon mår mycket dåligt över detta.

Hej!

Om ni vet när hon hade sista mensen kan vi lätt lista ut detta. Det ser ut på dina uppgifter som att hon fått en mens efter samlaget 4/7 men det kan ju vara så att datumet för BP ändrades på RUL. Men stor sannolikhet blev hon gravid i slutet av Juli. Vill du bolla detta ytterligare är du välkommen att höra av dig igen, och då med info om första datering samt dag för senaste mens. Hoppas din syster kan känna lugn, känna kärlek till barnet. Annars är BUP en bra kontaktväg i och med att det handlar om föräldraskap.

En graviditet kan inte pausa, den fortsätter antingen växa eller stannar av. Tillväxt kan påverka barnets storlek men den kan inte ta en paus för att sedan fortsätta.

Vänligen Maria

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar