Annons
Annons

Placentainsufficiens- måste vi kontrollera med ultraljud?


Hej Maria!
Min fästmö är gravid i 21 veckan och vi har gått igenom första delen av graviditeten i Spanien och ska bege oss hem i slutet av mars.
Vi har gått igenom möten med barnmorska, tagit prover och idag 9/3 gjort vårt sista ultraljud här nere.
Vi fick höra att allt såg normalt ut fostret med tillväxten med det enda avvikande var ”kontakten” mellan modern och moderkakan.
Vi blev tillsagda att inte vara oroliga men att vi ska kolla upp fostret ännu en gång i Sverige i början av april för att försäkra oss om att hon inte lider utav palentainsuffiencis.
Hon är givetvis orolig och vill åka hem så fort som möjligt. Därav frågan;
Är detta något som vi kan åtgärda akut i Sverige eller ska vi vänta tills vi kommer hem dvs 3 veckor och lugna oss.
Vad jag har förstått så är detta något vi bara kan se med tiden men jag måste även få ett expertutlåtande som kan lugna min gravida fästmö.
Jag tackar på förhand för ditt svar.

Annons

 

Hej Felix

Gratulerar till er graviditet. Hoppas din fästmö mår bra förutom den oro hon känner nu. Jag antar att du menar placentainsufficiens, det vill säga försämrad eller ofungerande förbindelse mellan moder, placenta och foster. Det du beskriver i ord som att kontakten var avvikande mellan moder och placenta kan vara svårt att se i tidig graviditet. Därför vill man följa upp det senare och kan då också bedöma fostrets påverkan av placentafunktionen. Om fostret var normalstort och flödena i navelsträngen normala då låter det positivt. Du skriver att UL personalen uttalat sig och sagt att ni inte ska vara oroliga. Är det en läkare eller barnmorska med erfarenhet av grav ul tycker jag ni ska lita på det och ställa in er på att göra nästa ul i Sverige som planerat. Rent krasst förändras inte handläggningen de närmsta veckorna om ni gör ett ultraljud eller inte. Det är så tidigt i graviditeten. Har du några siffror eller parametrar på flöde?

Ni kan boka in tid på svensk mödravård och ha den som väntar tills ni kommer hem, kanske tryggar det något.

Stort lycka till!

maria

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons


Laddar