Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • När Maria Midstam inte har händerna fulla med nykläckta bebisar bloggar hon om livet som barnmorska på MåBra. Följ hennes spännande vardag på förlossningen och ta del av hennes expertkunskaper om graviditet och födsel. För frågor om samarbeten, maila: [email protected]

  Annons

  Såhär minskar risken för bristning vid födsel

  27 maj 2017

  Jag vill våga lita på min instinkt. Min känsla som säger mig när jag är på rätt spår. Men även när jag är fel.

  Oftast vågar jag, och litar på feelingen. Inte utan kunskapen som stöd. Men med kunskap i ryggen, evidens som stöd, så känner jag in vad jag gör och vad jag insuper.

  Annons

  Att krysta ut ett barn när någon annan säger till, låter helt galet. Som att jag på kommando ska styra min kropp till att göra något naturligt på ett onaturligt sätt. Vi bajsar ju inte forcerat för att nån annan säger till oss, det är muskler och reflexer som talar till oss, och som får oss att krysta.

  Malin Edqvists forskning stärker detta. Det blev färre bristningar när kvinnorna födde fram sitt barn utan styrning från barnmorskan. Värme, uppmuntran, bekräftelse och tid. Och även att sista delen fick ta två värkar. Huvudet kan framfödas, det kan bli värkpaus och kroppen föds fram under kommande värk. Färre bristningar. Känsla, egen styrning. Jag håller med! Jag har arbetat så, och det blir ett speciellt lugn under krystningsfasen. Tystare. Sprödare, men samtidigt självklart. Jag bekräftar, tittar, visar med ögon och kroppsspråk att det går. Det går framåt. Det tar den tid det tar. Hon föder. Jag stöder.

  Varm handduk mot perineum (mellangården) tycker många kvinnor känns bra.

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar