Annons
Annons

Såhär minskar risken för bristning vid födsel


Jag vill våga lita på min instinkt. Min känsla som säger mig när jag är på rätt spår. Men även när jag är fel.

Oftast vågar jag, och litar på feelingen. Inte utan kunskapen som stöd. Men med kunskap i ryggen, evidens som stöd, så känner jag in vad jag gör och vad jag insuper.

Annons

Att krysta ut ett barn när någon annan säger till, låter helt galet. Som att jag på kommando ska styra min kropp till att göra något naturligt på ett onaturligt sätt. Vi bajsar ju inte forcerat för att nån annan säger till oss, det är muskler och reflexer som talar till oss, och som får oss att krysta.

Malin Edqvists forskning stärker detta. Det blev färre bristningar när kvinnorna födde fram sitt barn utan styrning från barnmorskan. Värme, uppmuntran, bekräftelse och tid. Och även att sista delen fick ta två värkar. Huvudet kan framfödas, det kan bli värkpaus och kroppen föds fram under kommande värk. Färre bristningar. Känsla, egen styrning. Jag håller med! Jag har arbetat så, och det blir ett speciellt lugn under krystningsfasen. Tystare. Sprödare, men samtidigt självklart. Jag bekräftar, tittar, visar med ögon och kroppsspråk att det går. Det går framåt. Det tar den tid det tar. Hon föder. Jag stöder.

Varm handduk mot perineum (mellangården) tycker många kvinnor känns bra.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar