Annons
Annons

Ska vi ha NOLL-tolerans? Noll bristningar!


Jag tycker verkligen målet att sträva efter är NOLL komplikationer i samband med barnafödande. Vem tycker inte så? Vi vill vårt eget bästa, vårt barns bästa och kvinnan och familjens bästa. Även barnmorskan vill sitt eget bästa.

Annons

Men vad händer om man har inställningen att allt kommer gå prima, inget kan eller kommer tillstöta, men det gör det ändå. Trots invaggningen och tilltron till det goda, kroppens funktion, lugnets påverkan, solarnas position och månens fulla form. Jo, jag kan berätta exakt vad som händer. En grupp kvinnor kommer ta det med en nypa ro. Kommer förstå att det blir så, ingens skuld eller fel utan mänsklig faktor. En annan grupp kommer fara illa. Ta illa vid sig, förtvivlas, uppröras och skuldbelägga. Så vinner vi? Nä. Realism, vi behöver ta fram realisten i oss.

Det kommer ske komplikationer, på samtliga plan. Även om vi tar fram den konstgjorda livmodern som vi i veckan exponerats för, där ett lamm legat och växt i. En koppling kommer läcka, syret påverkas av inställning eller ett minimalt läckage på påsen. Sånt händer. Så låt oss ha det i åtanke, att det tillstöter vissa kryddor ibland. Låt oss förbereda oss på vårt eget vis, om det händer. Tänkt tanken i alla fall. Jag menar inte att man ska ha en speciell väska OM det blir en partiell sfinkter skada, men kanske ett par extra byxor om vi blir kvar längre på BB. Eller en mental förberedelse på att det kan vara så att förlossningen inte slutar med att jag får sån feeling och andas ut barnet till musik av enya. Kanske skriker jag samtidigt som barnmorskan håller upp mitt ben när jag ligger på sida, på en madrass på golvet. För pallen gjorde att det gick för snabbt och knäna var så skakiga. Så det blev sidoläge. Och hittade inte inte känslan i att andas på slutet så jag tryckte hela tiden, och det kändes som att barnet kom då. Gjorde jag fel?

Nä, ingen gjorde fel. Ni följde rytmen, gången i födandet. Detta var just din födsel av just detta barn. Med denna barnmorska. Alla frias. Lär av födseln och funderar på vad domkval förfinas. För söla vill vi spetsa kompetensen , veta hur vi kan göra ännu bättre. På vägen mot noll-tolerans i kmplikationer vid födande. Ett litet steg i taget, och stora portioner förståelse.

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar