Annons
Annons

Spelar blodgruppen någon roll?


När du kommer på i skrivningen till din barnmorska så går ni igenom hur långt gången graviditeten är, när barnet beräknas födas, +-2 veckor. Det styr sedan när kommande besök ska äga rum. Efter 10 fulla veckor tas blodprover b la kontrolleras din blodgrupp. Varför det? Jo, det finns vissa kombinationer som kan orsaka att antikroppar bildas, och då finns en risk att barnet påverkas av det. Vissa av dessa reaktioner kan orsaka en hög nivå av bilirubin, nyföddhetsgulsot kan då utvecklas. Barn med nyföddhetsgulsot behöver behandlas, det vanligaste är en sorts lampa som lyser på bebisen som gör att ämnet bilirubin bryta ned och kan kissas och bajsas ut.

Annons

Idag upptäcks detta, huden blir gul, ögonvitorna, barnen kan vara slappa och så trötta att det är svårt att mata dem. Om vi vet att risk för immunisering föreligger så kan vi testa vissa värden och följa dess utveckling, nästan ligga steget före. Och därför är blodgruppen viktig.

Beroende på blodgruppen man har behandlas detta olika under graviditeten. Vissa får en spruta för att inte antikroppar ska bildas.

Visst är det häftigt?! Tänk vad vi vet idag 🙂

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar