Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • När Maria Midstam inte har händerna fulla med nykläckta bebisar bloggar hon om livet som barnmorska på MåBra. Följ hennes spännande vardag på förlossningen och ta del av hennes expertkunskaper om graviditet och födsel. För frågor om samarbeten, maila: [email protected]

  Annons

  Vad är förvärkar

  14 juni 2017

  Vår fantastiska muskel livmodern är inte bara vacker, skimrande och stark utan även smart. Den har organiska färger, den skimrar och  den glänser. Jag tycker den är så fantastisk. Liv. Den bär liv.

   

  Annons

  Många veckor före födsel så kan du känna att den drar ihop sig, blir hård och den kan kännas lite ansträngd. Man kan även uppleva viss smärta. Ofta känner omföderskor detta tidigare och tydligare. Förstföderskan kanske inte känner dessa alls. Och så kan det vara, naturens sätt att ordna det. Vi behöver inte känna förvärkarna, de kommer inte leda till födsel och att värkarbetet går obemärkt förbi. Så det finns ingen anledning att oroa sig om man inte känner dem.

  Förvärkar är alltså livmodern som drar ihop sig, en sammandragning. Men det är inte förlossningsvärkar. Därav namnet förvärkar. Värkar före förlossningsvärkar. Det känns i magen, ofta mitt över magen eller nedtill och bakåt ryggen.

  Gör de ont? Ja, de kan kännas obehagligt, som en slags håll eller spänning. Kanske vill du stanna upp om de kommer under promenaden, eller vila en stund om de kommer tätt. Livmodern gör sig påmind. Om du stressar eller kör på i snabbt tempo kan detta vara en bra reminder för att tänka på graviditeten och att sakta ned tempot lite. Låt dig vara gravid. Inte sjuk, men du är havande. Och ska unna dig att anpassa dig och livet efter det liv du bär.

  Men förvärkar som kommer då och då, klingar av och inte gör ondare och fortsätter regelbundet med ett par minuters mellanrum- är just förvärkar. Tillåtna. Om du upplever att de inte släpper eller gör mer ont, likt förlossningsvärkar ska du kontakta barnmorskan på mödrahälsovård eller förlossning.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar